top of page

HISTORIE

Festiviteten i Skien i Telemark er en bygning som ble oppført for å være byens nye kulturhus, etter den store bybrannen i 1886. Bygget er oppført i nyrenessansestil, og ble tegnet av arkitekten Paul Due.

Festiviteten sto ferdig i 1891, og ble innviet på Henrik Ibsen sin fødselsdag den 20. mars. Festiviteten rommet bl.a. byens bad med dame og herre avdeling. Festsaler hvor store arrangementer ble holdt og bygget var sentralt under verdensutstillingen. Mange firmaer og foreninger benyttet også bygget til møter og forsamlinger.

Under andre verdenskrig ble huset annektert av tyskerne, og brukt som hirdhus. Etter krigen ble Festiviteten stadig mindre egnet som kulturhus for Skien og i 1973 overtok Ibsenhuset denne rollen. I mellomtiden holdt blant annet Frimurerlosjen i Skien til i huset. Selskapsklubben Skien Klubselskab hadde sitt faste tilholdssted i Festiviteten helt siden byggets første år, og gjennom mange tiår ble det også holdt danseskole for byens barn i Festiviteten.
 

I 1986 flyttet Teater Ibsen inn i festiviteten. De holdt til i huset frem til 2010  da de flyttettil nye lokaler på Klosterøya rett utenfor Skien sentrum. Pr. juli 2012 stod Festiviteten tom, med unntak av et lite lokale på gateplan som var utleid til næringsformål. Den ble i juni 2013 solgt til private investorer som etablerte Festiviteten Skien as. 

Chirag Patel og Magdi Abdelmaguid, bedre kjent som Karpe kjøpte bygget i 2018 og har siden den gang renovert store deler av bygningen. De har også arrangert flere konserter i bygget. 

bottom of page